Vad du kan göra för att slippa bli lurad per e-post

epostfiske_mr

Det är inte lätt att avslöja nätfiske, utan att öppna ett e-postmeddelande. Även säkerhetsproffsen åker dit. Varje gång ett meddelande kommer in får mottagaren en impuls att läsa igenom det. Nätfiske handlar just om det, att få mottagaren att nappa på betet och öppna den bifogade filen eller klicka på länken med skadlig kod. Här är tre nyttiga tips att komma ihåg så du slipper bli lurad och utsatt för virus och trojaner via e-post.

1. Kontrollera avsändare, ämnesrad och bifogade filer

  • Se upp med alla okända namn. All e-post som uppges vara skickade från en finansiell institution är i regel fejk. Ingen bank skickar e-post till sina kunder numera.
  • Tänk till när du läser ämnesraden på meddelandet. Ämnesrader som handlar om att locka till nyfikenhet bör hanteras med försiktighet.
  • Finns det med någon bifogad fil? Det bästa är att låta bli att öppna bifogade filer. Fråga dig själv först varför du ska öppna dem. Väntar du på e-post med en bifogad fil? Varför finns det ens med en bifogad fil? Var misstänksam mot alla packade zip-filer, liksom filer med filformat för program som Word, Excel, Powerpoint och Adobe Reader (.doc, .docx, xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .pdf). Alla meddelanden från okända avsändare med otydliga budskap är i regel bedrägerier.

2. Granska meddelandets innehåll

Kontroll av avsändare, ämnesrad och bifogade filer bör ha sorterat bort de flesta nätfiskeförsök. Men anta att allt verkar okej så långt, finns det ändå goda skäl till att anta motsatsen. Mängder av hackare finns därute som kapar ens vänners vänners konton. Det är oftast okej att läsa ett e-postmeddelande i form av vanlig text, om man inte klickar på några länkar. Fraser som ”Kära affärskollega…” är tydliga varningsflaggor, vilket även gäller e-post från helt främmande personer i okända ärenden som tilltalar en med förnamn. Var även försiktig med innehåll som uppmanar till någon form av handling som t ex efterfrågan av mer information, varningar eller annat. Ofta används tricks för att lura mottagaren att agera, exempelvis genom formuleringar som väcker känslor eller genom att hänvisa till en person med inflytande eller makt.

3. Undersök e-postmeddelandets rubrikhuvud

Rubrikhuvudet på ett e-postmeddelande innehåller användbar information som kan användas för att bekräfta misstankar om en avsändare är ute i bedrägliga syften. Där finns information om avsändaren och mottagarinformation som: ip-adresser, operatörsinformation och vilket företag som betecknas som avsändare. Det går även att utläsa om meddelandet har gått igenom några antispamtjänster och fått grönt ljus.

Öka tryggheten med ett bra antivirusskydd

Bästa skyddet mot nätfiske är en kombination av sunt förnuft, utbildning samt bra antispamskydd. På WebbPlatsen använder vi AVG. Just pga att det är ett kraftfullt skydd mot sofistikerade hot, men även för att det är ett smidigt program som sköter sig själv utan att vara i vägen och belasta datorn. Läs gärna mer om AVG på avgantivirus.se och ja, det är vi som är Nordens största återförsäljare för AVG här i Sverige.